您当前所在位置:首页>通知公告
外专特聘研究员学术报告会暨2013年度学术活动月颁奖仪式通知
发稿时间:2013-09-10        作者:    【字号:

各位科研人员、研究生:

研究所将于913(周五)下午200报告厅举办学术报告会,邀请2013年获中科院资助的两位研究所外专特聘研究员做学术报告,随后将举办学术活动月之青年学者论坛和能源与可持续发展研究生论坛的颁奖仪式,欢迎广大职工、研究生同学参加!

学术报告题目、摘要和报告人简介如下。

请参加人员提前十分钟进场!研究生请提前领取学术报告登记表!

报告一:Challenges in Designing a Very High-Flow-Coefficient Centrifugal Compressor Stage

报告人:Professor Abraham Engeda

Abstract

The flow downstream of a very high-flow-coefficient centrifugal compressor impeller is highly complex and unstable since the flow is highly turbulent, unsteady, viscous, and three-dimensional. Therefore, in order to improve the design performance of a high-flow-coefficient centrifugal compressor stage, it is important to understand the flow conditions at the impeller exit and be able to control it during the design process.

Usually centrifugal compressors with radial impellers are designed in the flow coefficient (φ) range φ = 0.01 to 0.16. But often the need arises to design for a higher flow coefficient, φ, radial stages. This seminar presents design challenges, design considerations and experimental measurements for a radial impeller designed for a very high-flow-coefficient of φ=0.2.

Abraham Engeda教授简历:

Abraham Engeda教授为美国密歇根州立大学叶轮机械实验室主任,美国机械工程师协会ASME叶轮机械委员会成员,美国国家自然基金叶轮机械、燃气轮机及涡轮增压器领域评定委员,美国能源部叶轮机械、燃气轮机及涡轮增压器领域评定委员。在叶轮机械气动热力学(尤其在离心压气机方面,拥有20多年的相关经验,多次为工业界进行短期课程培训)、生物质合成气燃烧领域等国际重要期刊及会议发表论文130多篇,参与撰写学术专著2部。2012年获得ASME流体机械领域终身成就奖,2001年曾获得IMechE “Journal of Power and Energy”最佳论文奖。

报告二:Advanced Plasma-Based Control of Flows and Combustion

报告人:Professore SergeyB. Leonov

Abstract

The lecture considers several examples of experimental study demonstrating successful plasma application for an accurate steering of structure and parameters of subsonic and supersonic airflow and effective control of combustion at unfavorable conditions. The principal focus is on phenomena associated with problem of plasma-induced generation of shock waves; artificial flow separation; non-equilibrium impact of electrical discharges on combustion kinetics; and intensification of mixing. Problem of proper measurementsand diagnostics is also under discussion.

SergeyB. Leonov教授简历:

Sergey B. Leonov教授是俄罗斯科学院高温所等离子体实验室主任,美国俄亥俄大学航天与机械工程系客座教授,莫斯科大学教授,目前暂居美国就职于俄亥俄大学。Leonov是其研究领域的领军人物,并享有国际声望,曾与多国开展国际合作研究,曾担任多个国际会议的主席,应邀在美国、德国、法国、印度等国家作特邀报告20多次,发表论著200多篇,是多个国际组织的会员和专家。

科技发展处、人事教育处

2013年910